18.12.09

Οι δυσκολίες και οι στερήσεις πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους . Συζητείστε με μεγαλύτερούς σας αυτό το θέμα.

Οι δυσκολίες και οι στερήσεις πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους . Συζητείστε με μεγαλύτερούς σας αυτό το θέμα.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε οι άνθρωποι ήταν πολλά.

Η φτώχεια ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το φαγητό έφτανε ίσα -ίσα, τα ρούχα ήταν ελάχιστα. Μερικοί γονείς δεν άφηναν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο γιατί ήθελαν να τους βοηθάνε στην κτηνοτροφία και την γεωργία αφού έτσι ήταν ο μόνος τρόπος να βρουν τα αναγκαία. Τα παπούτσια τους ήταν τρύπια και βάζανε χαρτόνι για να μην χαλάσουν περισσότερο ή τα έφτιαχναν οι ίδιοι με δέρμα από ζώα και τα δένανε με κλωστή. Οι τσάντες που είχαν για το σχολείο ήταν από πανί. Τα τετράδια έφταναν ίσα ίσα το ίδιο και τα μολύβια. Τα σχολεία ήταν ελάχιστα. Δεν υπήρχαν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σχολείο πήγαιναν με τα πόδια και ο δρόμος ήταν γεμάτος λάσπη. Παίζανε μόνο στο σχολείο, γιατί μετά διάβαζαν ή πήγαιναν να βοηθήσουν τους γονείς τους.

Διάβαζαν με λάμπα πετρελαίου. Αυτή μύριζε άσχημα και το αποτέλεσμα ήταν να λιποθυμούν . Διάβαζαν καθισμένοι στο κρεβάτι γιατί δεν είχαν τραπέζι για να ακουμπάνε. Έρχονταν σε επαφή με άλλους λαούς. Κατά την διάρκεια του πολέμου κρύβονταν σε γωνίες ή άνοιγαν λάκκους και έβαζαν μέσα τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους για να τους προστατεύσουν από τους εχθρούς.

Η ζωή τους ήταν πολύ δύσκολη!!!!

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ Α3'

No comments: