5.12.09

Νιώθουμε... «δυσκολία» στην προσωπική επαφή με ΑμεΑ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Θα τους εμπιστευόμασταν ως επαγγελματίες, ακόμη κι ως πολιτικούς, όμως στην προσωπική επαφή με τους ανάπηρους... νιώθουμε μια «δυσκολία»!
Αυτό είναι το προφίλ των Θεσσαλονικέων έναντι των ΑμεΑ, όπως καταγράφεται μέσα από έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, που έγινε για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αναπηρία Σήμερα».

Οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι αισθάνονται «δύσκολα» όταν βρίσκεται στην «παρέα» κάποιο άτομο με νοητική υστέρηση σε ποσοστό 24%, με σύνδρομο Ντάουν 22%, με κινητική αναπηρία 13%, κάποιος τυφλός 13% ή κάποιος κωφάλαλος 4%. Το χαμηλό ποσοστό που καταγράφεται για τους κωφούς αποδίδεται στο ότι αυτή η μορφή αναπηρίας δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή σε τρίτους.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Φώτης Μπίμπασης, οι Θεσσαλονικείς αισθάνονται κυρίως αλληλεγγύη (45%), αλλά και οίκτο (38%), όταν έρχονται σε κοινωνική επαφή με κάποιον ανάπηρο, ένα 26% δηλώνει ότι αισθάνεται αμηχανία και περίπου ένας στους δέκα παραδέχεται ότι νιώθει δυσφορία!

Υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει εμπιστοσύνη σε κάποιο άτομο με αναπηρία, προκειμένου να του αναθέσει κάποιο επαγγελματικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, θα εμπιστεύονταν έναν ανάπηρο ως εκπαιδευτικό (78%), δικηγόρο (73%) ή λογιστή (71%), ενώ ενθαρρυντικό είναι ότι θα ψήφιζαν ΑμεΑ για αιρετές θέσεις. Το 89% δήλωσε ότι θα στήριζε κάποιο άτομο με αναπηρία για δήμαρχο και 88% για νομάρχη.

Μέτριες έως ανύπαρκτες χαρακτηρίζονται οι υποδομές και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόσβαση ή την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες στους εργασιακούς χώρους. Η πλειοψηφία των ερωτώμενων τα βαθμολογεί με 2,47, σε κλίμακα από το 1 έως το 5. Ακόμη χειρότερη παρουσιάζεται η εικόνα για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος όπου η μέση βαθμολογία πέφτει στο 2,19, ενώ «κάπως καλύτερη» είναι η αξιολόγηση για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που παίρνει 2,57.

Η έρευνα διεξήχθη στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, από τις 23 ώς τις 27 Νοεμβρίου, σε δείγμα 801 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία.

Πηγή : Ελευθεροτυπία

No comments: