Η "σκλάβα Μελβίνια" πρόγονη της Μισέλ Ομπάμα
Η μικρή μαύρη σκλάβα Μελβίνια είναι - σύμφωνα με έρευνα στο γενεαλογικό δέντρο της Μισέλ Ομπάμα, που δημοσιεύουν οι New York Times - η πρόγονη της σημερινής Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ειδική επιστήμονα στη γενεαλογία Μέγκαν Σμολένιακ, η οποία ερεύνησε την καταγωγή της Μισέλ Ομπάμα, η μικρή Μελβίνια ανήκε σε έναν γαιοκτήμονα από τη Νότια Καρολίνα ονόματι Πάτερσον.
Ο γηραιός κύριος μάλιστα αναφέρει ως "κτήμα" του, τη μικρή σκλάβα - την οποία είχε αποτιμήσει στα 475 δολάρια - στη διαθήκη του την οποία συνέταξε το 1850. Εκεί η μικρή αναφερόταν χωρίς επώνυμό αλλά απλώς ως "μικρή νέγρα Μελβίνια".
Έτσι, μετά το θάνατό του η μικρή ταξίδεψε στη Γεωργία για να δουλέψει σε άλλο αγρόκτημα - μικρότερο αυτή τη φορά - . Ιδιοκτήτες της φάρμας ήταν η κόρη του κ. Πάτερσον και ο σύζυγός της Χένρι Σήλντς.
Εκεί σε εφηβική ηλικία η Μελβίνια, έμεινε έγκυος από έναν άγνωστο λευκό άνδρα. Γέννησε γύρω στο 1859 ένα αγόρι, το οποίο ονόμασε Ντόλφους.
Ο άνδρας αυτός ήταν προ - προπάππους της σημερινής Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Σμολένιακ. Η ίδια ανακάλυψε ότι η Μελβίνια έκανε τρία παιδιά - και τα τρία με μεικτή φυλετική καταγωγή. Ένα από αυτά γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τη χειραφέτηση των σκλάβων στις ΗΠΑ. Αυτό υποδηλώνει - σύμφωνα με τη Σμολένιακ - ότι η σχέση που είχε η Μελβίνια με τον λευκό άνδρα, κράτησε και την περίοδο όταν ήταν πλέον ελεύθερη.
Η ίδια έδωσε στα παιδιά της το επίθετο Σηλντς, χωρίς να είναι ακριβές αν το έκανε βάση της συνήθειας οι πρώην σκλάβοι να παίρνουν τα ονόματα των αφεντικών τους ή αν στο όνομα υπάρχει και κάποια νύξη για την πατρότητα των παιδιών της.
Ντόλφους Σηλντς - πρόγονος της Μισέλ Ομπάμα - έγινε ξυλουργός και μετά το 1900 διέθετε το δικό του ξυλουργείο. Περιγράφεται ως ένας άνδρας που έμοιαζε πολύ με λευκό και που ήταν εξαιρετικά θρησκευόμενος.
Όπως αναφέρουν οι Times, λίγο πριν το θάνατο του Ντόλφους το 1950, η πραγματική αλλαγή για τους μαύρους στις ΗΠΑ βρισκόταν σε εξέλιξη. Το χρόνο του θανάτου του, ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε το διαχωρισμό στα εστιατόρια και στην ανώτατη παιδεία.
Την εποχή εκείνη ο εγγονός του, ένας ζωγράφος με το όνομα Περνέλ Σηλντς, παππούς της Μισέλ Ομπάμα, μετέφερε την οικογένειά του στο Σικάγο, όπου υπήρχαν γι' αυτούς περισσότερες ευκαιρίες.
Στο Σικάγο μεγάλωσε και η ίδια η Μισέλ Ομπάμα. Αφού σπούδασε νομική στο Princeton και στο Harvard επέστρεψε στην πόλη για να δεχτεί μία πρόταση για εργασία στο δικηγορικό γραφείο Sidley Austin, όπου γνώρισε τον Μπαράκ Ομπάμα, μέλλοντα σύζυγό της και πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ.
Η Σμολένιακ αναφέρει ότι η ιστορία της Μισέλ Ομπάμα δεν είναι διαφορετική από πολλές ιστορίες μαύρων των ΗΠΑ. Η δική της ωστόσο διαφέρει ως προς το ότι μέσα στις γενιές, "διένυσε" την μεγαλύτερη κοινωνική απόσταση, από την πλειοψηφία των αφροαμερικανών που διακρίθηκαν στην αμερικανική ιστορία.
No comments:
Post a Comment