13.2.10

Η αγάπη έχει μεγαλύτερη αξία από τη γνώση

Ένα θέμα που μιλά και η εκκλησία μας καθημερινά είναι η αγάπη και πόσο μεγαλύτερη αξία έχει από αυτή της γνώσης.
Για τον χριστιανό αξία έχει να αγαπά και όχι τόσο να γνωρίζει , να είναι άγιος και όχι σοφός. Ένας άγιος έλεγε πως: Η αγράμματη πίστη βρίσκει το δρόμο του Θεού , η άθεη όμως παιδεία δεν τον βρίσκει ποτέ.
Η γνώση κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται «μεγάλο» ενώ η αγάπη προάγει ατομικά και κοινωνικά τον άνθρωπο. Άρα το να έχει μόνο γνώσεις κάποιος δεν είναι αρκετό και τόσο σπουδαίο, αν πρώτα δεν αγαπά. Βέβαια δεν είναι κακό να γνωρίζει κανείς, να είναι απαλλαγμένος από προλήψεις, κακό όμως είναι να βλάπτει τους αδύνατους αδερφούς του, για αυτούς που θυσιάστηκε ο Χριστός. Άρα είναι αμάρτημα να γινόμαστε φράγμα που θα σκοντάφτει πάνω μας η συνείδηση κάποιων ανθρώπων.
Ενώ λοιπόν η γνώση μπορεί να φτάσει να γκρεμίσει και να ζημιώνει, η αγάπη από την άλλη οικοδομεί. Η αγάπη είναι θυσία , είναι άρνηση του εαυτού μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να στερηθούμε για να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Όποιος φτάνει την αγάπη χωρίς να αγαπά είναι πολύ μακριά από τον δρόμο του Θεού.
Από την Σταυριάννα Π.

3 comments:

Δημήτρης said...

Γιώργο παίρνεις άριστα ως διαχειριστής.Μήπως πρέπει να αναφέρουμε και την δημιουργό? Ρώτησέ την αν θέλει. Εκείνες οι δικές σου εργασίες? Που είναι Γιωργάκη?? :))

Mary Fournari said...

Σταυριάννα ειλικρινά χαίρομαι που διαβάζω όλα αυτά που έγραψες και σε εκφράζουν. Μπράβο σου, πιάνεις το νόημα της ζωής νωρίς, σπάνιο στην εποχή μας. Έχω παιδιά στην ηλικία σου και είμαι εκπαιδευτικός για μικρά παιδιά (σου το συστήνω...θα έχεις πολλά να προσφέρεις, τότε που μπαίνουν οι βάσεις για όλη μας τη ζωή).Θα μου επιτρέψεις να σου κάνω ένα σχόλιο;
Κατ'αρχή με συγκίνησες που είσαι τόσο συνειδητοποιημένη και σου εύχομαι μεγαλώνοντας να ανθίσεις μέσα στην Αγάπη του Χριστού μας. Μου άρεσε η έκφρασή σου : "Η αγάπη είναι θυσία , είναι άρνηση του εαυτού μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να στερηθούμε για να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Όποιος φτάνει την αγάπη χωρίς να αγαπά είναι πολύ μακριά από τον δρόμο του Θεού." Επίτρεψέ μου να συμπληρώσω στα πολύ σωστά κατ' εμέ λεγόμενά σου πως για να γίνουν αυτά, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Το είπε και ο Χριστός: αγαπήσεις τον πλησίον σου ωσ εαυτόν. Και μου φαίνεται πως έχεις απόλυτο δίκιο , ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει στην Αγάπη αν δεν αγαπά το Θεό που είναι η Αγάπη. Εδώ ανοίγουν και άλλα θέματα για συζήτηση ...ίσως με τον καθηγητή σας
Με εκτίμηση
Μαίρη Φουρνάρη

Χάρης Γκούστας said...

Πραγματικά.Η αγάπη είναι πολύ πιο σημαντική από την γνώση.Μπράβο!