3.3.10

Εφηβεία

Εδώ και πολλά χρόνια οι νέοι που βρίσκονται στην εβηβεία αντιμετωπίζουν ένα σωρό βιολογικές και ψυχολογικές μεταβολές. Ταυτόχρονα εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους και δοκιμάζεται η ικανότητα προσαρμογής τους στην κοινωνία. Οι γονείς όπως είναι φυσικό, είναι οι πρώτοι αποδέκτες των επιπτώσεων όλων αυτών των διεργασιών. Όλα τα παιδιά, όπως κι εγώ, που βρισκόμαστε στην εφηβεία έχουμε την τάση να επαναστατούμε, αιτούμενοι μια καλύτερη ζωή σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό της εφηβείας είναι η αντίδραση προς τους γονείς, που νιώθουμε πως μας καταπιέζουν, καθώς και στο εκπαιδευτικό σύστημα που μας πνίγει με τις απαιτήσεις του. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής μας, προσπαθώντας να συνδυάσουμε την επιμόρφωσή μας με την ψυχαγωγία μας. Θέλουμε να διασκεδάζουμε και να νιώθουμε ότι έχουμε άποψη και δεν θέλουμε να είμαστε παιδιά που υπακούνε τυφλά τους γονείς τους. Αυτό το γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα με διάβασμα και τρέξιμο, κάνει πολλά παιδιά να τα παρατάνε χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό σύστημα που θα έκανε τους νέους να μορφώνονται κάτω από ευχάριστες και ενδιαφέρουσες συνθήκες θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους.
Ξένια Κοντογιάννη Β2

6 comments:

Δημήτρης said...

Χαρακτηριστικό της εφηβείας είναι η αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας . Χαρακτηριστικό επίσης είναι η προσπάθεια του εφήβου να καταρρίψει όλα τα πρότυπα που οι "αυθεντίες" του προτείνουν. Λέω η προσπάθεια και όχι η επιθυμία αφού ο/η έφηβος μέσα από την πάλη με τα "πρότυπα" δημιουργεί το νέο του "Εγώ".
Δύσκολη αλλά μοναδική περίοδος της ζωής η εφηβεία, σε κάνει οραματιστή , ιδεολόγο και ριζοσπάστη.
Σε αυτή την φάση της ζωής του είναι που χρειάζεται ο άνθρωπος ισχυρά και ακλόνητα πρότυπα ζωής που δεν θα φοβάται μήπως γκρεμιστούν.Ο έφηβος αμφισβητεί για να δει αν αξίζουν αυτά που του προτείνονται. Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε κάποιος ακαδημαϊκός, η όλη διαδικασία μοιάζει με τον έλεγχο της λίρας. Την δαγκώνουμε για να δούμε αν είναι γνήσια. Μόνο τότε αξίζει. Αν είναι γνήσια.Εγώ σας εύχομαι όλη αυτή η διαδικασία να είναι γόνιμη και να βρείτε εκείνα τα ακλόνητα και αληθινά πρότυπα και αξίες που αφού τις δοκιμάσετε , ότι δεν είναι κάλπικες, θα τις κάνετε αξίες σας και πρότυπά σας χωρίς να φοβάστε ότι θα σας απογοητεύσουν. Εξάλλου ένα κύριο χαρακτηριστικό της εφηβείας είναι ότι θέλουμε το απόλυτο. Αυτό που διαρκεί παντοτινά. L.F.E , FFE κ.λ.π. Αλήθεια = Ά + Λήθη = ότι δεν πρόκειται να περάσει στην λήθη του χρόνου = να ξεχαστεί.
Σας το εύχομαι ολόψυχα.

Όσο για το σχολείο και το σύστημα εκπαίδευσης θα σας πω ότι "Χρειάζονται δυο για να χορέψεις tango" :)))

An English teacher said...

Αυτό είναι το κακό, Δημήτρη μου' προσπαθούμε με το ζόρι να μάθουμε στα παιδιά μας "tango," δηλαδή το χορό της εποχής μας και της αρεσκείας μας. Δε μπαίνουμε καν στο κόπο να τα ρωτήσουμε τί σημαίνει για αυτούς "ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό σύστημα;"
Ξένια, θέλεις να μας διδάξεις "χορό;"
Είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε!!!

Δημήτρης said...

Έχεις δίκιο " English teacher" . Εννοούσα όμως ότι σε καινοτόμες δραστηριότητες όπως τα blogs & Wikies θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή. Νομίζω ότι το web 02 είναι αρκετά ελκυστική εφαρμογή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΒΑΡΒΑΡΑ said...

Ωραία εργασία!Μου κάνει εντύπωση που σε τέτοιο blog θίξαμε αυτό το θέμα τόσο αργά.Μπράβο στην Ξένια που το σκέφτηκε! Ξέρω πως η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικία,το ξέρω και το βιώνω.Οι κίνδυνοι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής είναι πολλοι.Είναι όμως μία ηλικία για πολλούς ανεπανάληπτη και μοναδική, γεμάτη τρυφερά συναισθήματα και ευαισθησίες, είναι η ηλικία που θα γνωρίσεις αχώριστους φίλους θα μάθεις πολλά για τη ζωή, θα νιώσεις τον πρώτο πλατωνικό έρωτα και ναι θα δαγκώσεις τη λίρα, όχι για να δεις αν είναι γνήσια, αλλά γιατί σου αρέσει να δοκιμάζεις σε αυτή την ηλικία, και όταν τη δοκιμάσεις και ψεύτικη να είναι, θ αποκτήσει αξία...

Ξένια said...

Για μένα η φράση "ελκυστικό εκπαιδευτικό σύστημα" περιγράφει ένα σχολείο το οποίο θα κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών σε διάφορα θέματα, αλλά όχι μέσα από την αποστήθιση κάποιου μαθήματος αλλά μέσα από την έρευνα και το παιχνίδι. Είναι ευκολότερο και πιο δημιουργικό για κάθε παιδί να μάθει και να κατανοήσει καλύτερα τα πράγματα κάνοντας εργασίες, εκδρομές, παιχνίδια και έρευνες που σχετίζονται με το θέμα του μαθήματος.

Δημήτρης said...

Τι έχεις να πεις για το blog τότε?