21.3.09

Πως θα αλλάξει ο κόσμος?

Στο σημερινό κόσμο ίσως να πρέπει να μεταμορφώσουμε πρώτα από όλα τους ανθρώπους. Να τους κάνουμε από κακούς, καλούς και από φτωχούς ,πλούσιους.
Βέβαια πριν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους άλλους , θα πρέπει να αναλογιστούμε την δική μας παρουσία στο χώρο του σχολείου και στην κοινωνία γενικότερα. Να σκεφτούμε αν είμαστε σωστοί, αν η συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον είναι «οικολογική» , αν σεβόμαστε τις παραδόσεις μας.
Και τα λέω αυτά γιατί , λιγότερο ή περισσότερο όλοι μας έχουμε βρίσει ή περιγελάσει κάποιον για να προβληθούμε. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κοροϊδέψει κάποιον ανήμπορο συνάνθρωπό μας ή έχουμε αντιμετωπίσει υποτιμητικά κάποιον ανάπηρο.
Στο σχολείο , κοροϊδεύουμε συμμαθητές μας με ιδιαιτερότητες και προσπαθούμε να τους ευτελίσουμε .Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει γιατί μερικά από αυτά τα παιδιά νοιώθουν το σχολείο, ως ένα χώρο καταπίεσης και προσβολής και όχι χαράς και δημιουργίας, όπως θα έπρεπε. Αδιαφορούμε για αυτά που λεν οι καθηγητές μας, οι οποίοι με τη σειρά τους , πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να βλέπουν κάθε παιδί ως ξεχωριστό και να στέκονται ζεστά και με αγάπη δίπλα του βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.
Η στάση μας απέναντι στη φύση είναι επίσης κάτι που χρειάζεται να προσέξουμε. Είναι απαράδεκτο να κάνουμε τα πάρκα και τις πλατείες σκουπιδότοπους, πετώντας κάθε συσκευασία από τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε κάτω, ενώ δίπλα μας υπάρχει καλάθι απορριμμάτων , τις περισσότερες φορές και αυτό γεμάτο, ξεχασμένο από τους υπαλλήλους καθαριότητας.
Η οικογενειακή ζωή είναι ένας ακόμη τομέας που θα πρέπει να προσέξουμε. Παιδιά είμαστε και ως παιδιά θα πρέπει να αποδεχόμαστε τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις των μεγαλυτέρων και να τους αποδίδουμε τον σεβασμό που τους πρέπει.

…….
Πώς να αλλάξει ο κόσμος αν δεν αλλάξει ο άνθρωπος , αν δεν αλλάξεις εσύ και αν δεν αλλάξω εγώ?

Από τον Γιάννη Σταματάκη

1 comment:

Mary Fournari said...

Σ' ευχαριστούμε Γιάννη, πόσο δίκο έχεις! ¨"Πώς να αλλάξει ο κόσμος αν δεν αλλάξει ο άνθρωπος , αν δεν αλλάξεις εσύ και αν δεν αλλάξω εγώ?"
Μ.Φ.
Εκπ/κός