22.11.09

Η ζωή στην έρημο - η ζωή στην πόλη

Γράψτε ένα κείμενο ή διάλογο με θέμα:« Ένας Ισραηλίτης που ήρθε από την έρημο και τώρα ζει σε μια χαναανιτική πόλη εξηγεί στο παιδί του τις διαφορές της τωρινής του ζωής από τη ζωή στην έρημο».

Οι Ισραηλίτες πέρασαν δύσκολα χρόνια μέσα στη σκληρή και άνυδρη έρημο. Ήταν ένα μέρος όπου δοκιμάζονταν οι αντοχές των ανθρώπων και θα ήταν σπουδαίο κατόρθωμα κάποιος να τη διασχίσει και να επιβιώσει. Αυτό το κατάφεραν οι Ισραηλίτες που με τη βοήθεια του Θεού ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια στο δρόμο τους, μη αφήνοντάς τα να τους στερήσουν το όνειρο, τη Γη της Επαγγελίας.

Από τη μία πλευρά, η ζωή στην έρημο ήταν εξοντωτική χωρίς νερό και χωρίς φαγητό, κάτι που δυσκόλεψε τους Ισραηλίτες αλλά δεν τους πτόησε. Αντιθέτως, τους έδωσε δύναμη να μπορέσουν να συνεχίσουν και να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση αυτή. Αρνητικό ρόλο στη διαβίωση των Ισραηλιτών έπαιξαν τα δηλητηριώδη φίδια καθώς και οι αμμοθύελλες. Αυτά τα σαράντα χρόνια οι Ισραηλίτες έμαθαν να ζουν σε ομάδες, να συνεργάζονται και να αλληλοβοηθιούνται. Σε όλα αυτά όμως βοήθησε και ο Θεός ο οποίος ήταν δίπλα τους σε κάθε δυσκολία και ήταν το στήριγμά τους.
Από την άλλη πλευρά η ζωή στην Χαναάν ήταν γεμάτη ανέσεις. Οι Ισραηλίτες όταν έφτασαν εκεί βρήκαν μπροστά τους έτοιμα σπίτια, αμπέλια, πηγάδια. Το γεγονός αυτό είχε τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του. Θετικό ήταν ότι οι Ισραηλίτες ζούσαν μια ζωή για την οποία είχαν κοπιάσει και αγωνιστεί. Μέσα από τόσες δυσκολίες απόκτησαν επιτέλους αυτά που τους άξιζαν. Από την άλλη όμως αυτό τους οδήγησε να απομακρυνθούν από τον Θεό αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που τα έχουν όλα, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν, δεν χρειάζονται το Θεό.

ΤΡΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Από τον Βαγγέλη Μαλανδράκη

No comments: